Kuchnia

Wege

Placki kukurydziane | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

200 g kukurydzy (1/2 puszki)
1 jajko
3 łyżki mąki (pszennej lub w wersji b/g kukurydzianej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietanki kremówki lub mleka
sól, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
kilka listków bazylii
olej (np. kokosowy lub inny)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Kukurydzę odcedzić i rozmiksować z dodatkiem kurkumy i papryki w proszku w rozdrabniaczu lub blenderem (na papkę z kawałkami kukurydzy mniejszej i większej wielkości).
Przełożyć do miski, dodać posiekaną bazylię, mleko oraz jajko i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem, nałożyć po ok. 1 i 1/2 łyżki masy na 1 placka i delikatnie rozprowadzić na grubość ok. 7 mm. Smażyć bez przewracania przez ok. 1,5 minuty aż będą zrumienione od spodu i urosną. Wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Zdjąć z patelni i powtórzyć z koleją porcją placków. Na lepiej rozgrzanej patelni placki mogą się szybciej usmażyć.
PROPOZYCJA PODANIA

jajko sadzone / podsmażona szynka parmeńska lub bekon / sałata roszponka / pokrojona papryka lub pomidorki koktajlowe / ratatouille / sos jogurtowy (jogurt + szczypiorek + sól i pieprz)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation