Kuchnia

Wege

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 małe bataty
1 ząbek czosnku
150 g gotowanej ciecierzycy (ze słoika lub puszki)
oliwa extra vergine
80 g szpinaku
100 g fety
2 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub 1/2 świeżego pomidora
papryczka chili
przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki - ostrej oraz 1/3 wędzonej jeśli taką mamy
do podania: świeża kolendra i jogurt naturalny
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 50 minut (w zależności od wielkości batatów), aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać. Dodać pomidory i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty.
Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na funkcję grilla (lub ok. 230 stopni C). Wybrać ok. 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Obłożyć pokrojoną fetą oraz posiekaną papryczką chili. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 5 - 7 minut z funkcją grilla lub do czasu aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i podawać z jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation