Kuchnia

Wege

Idealne bezglutenowe naleśniki » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Idealne bezglutenowe naleśniki

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 5 - 8 naleśników:
1 szklanka ryżu, surowego
1 szklanka wody
1 łyżka dowolnej mąki, najlepiej ziemniaczanej albo ryżowej
szczypta soli
olej do smażenia
opcjonalnie: posiekany koperek, posiekany szczypior, szczypta cukru, wanilia, cynamon
Przygotowanie:
Ryż zalać sporą ilością zimnej wody i zostawić na noc.
Następnego dnia ryż odcedzić, dodać 1 szklankę świeżej wody i szczyptę soli. Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie wszystko zblendować na rzadki, biały płyn. Na koniec dodać łyżkę mąki i zamieszać.
Na dnie patelni rozgrzać mocno olej. Wlać ciasto naleśnikowe, rozprowadzić poruszając patelnią i smażyć przez 2 -3 minuty, następnie obrócić naleśnika i smażyć kolejną minutę. Powtarzać aż do wyczerpania ciasta, podawać na słodko lub na słono.
Porady:

Proste, prawda? Jednak aby naleśniki się udały należy blendować ciasto w odpowiednim blenderze, czyli w wysokim kubku dołączanym do ręcznego blendera lub w mocnym blenderze kielichowym. Jeżeli będziecie blendować ciasto ręcznym blenderem w przypadkowej misce lub w małym kubeczku jest spora szansa, że ziarna ryżu nie zostaną odpowiednio rozdrobnione.
Najprostsze i najmniej kłopotliwe są naleśniki z białego ryżu. Możecie jednak zrobić je z ryżu brązowego, uważajac, aby dłużej blendować ciasto – gotowe naleśniki będą równie smaczne, ale mniej elastyczne.
Dodatkowa łyżka mąki dodawana do ciasta sprawia, że naleśniki nie mają małych dziurek charakterystycznych dla ryżowych naleśników.
Patelnia musi być porządnie naolejona i dobrze rozgrzana.
Ciasto wydaje się rzadkie i wodniste – takie ma być, spokojnie!
Na początku naleśniki są lekko chrupiące, ale kiedy położycie je na chwilę na talerzu i będziecie na nie odkładać inne naleśniki w trakcie smażenia staną się elastyczne, giętkie i rozciągliwe. Z łatwością można zwijać je w rulony i koperty.
Ryż zalany wodą może stać w lodówce nawet 5 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation