Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Wielkanocny torcik czekoladowo-jeżynowy

Składniki (na foremkę o średnicy 18cm) Na ciasto czekoladowe*

3 duże jajka
150 ml mleka
130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
150 g mąki pszennej
60 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na biszkopt kakaowy:
4 jajka
3 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Ponad to:
300ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mrożonych jeżyn(lub świeżych)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 szklanki przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko, olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").
Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch lekko ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich żółtka z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sito mąkę oraz kakao. Wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy do tortownicy, w której wcześniej piekliśmy ciasto czekoladowe. Pieczemy około 30minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt wzdłuż, na pół.

Mrożone jeżyny przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy aż nabiorą konsystencji sosu (około 15minut), wówczas dodajemy do sosu mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.

Zimny blat ciasta czekoladowego układamy na paterze, lekko nasączamy wodą z cytryną, wykładamy na niego kilka łyżek kremówki, oraz nieco zimnego musu jeżynowego. Przykrywamy blatem z kakaowego biszkoptu i powtarzamy czynność do wykorzystania wszystkich składników. Wierch oraz boki tortu smarujemy kremówką. Dekorujemy wedle uznania (my użyliśmy świeżych gałązek oraz fioletowych tulipanów).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation