Kuchnia

Pyszne słodkości..

Migdałowe ciasto ze śliwkami
okrągła forma 23 cm

Składniki:
100 g migdałów, prażonych i zmielonych

150 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g cukru

125 ml mleka

3 łyżki likieru amaretto

125 g kokosowego oleju

1 jajko

1 mała cytryna, sok i otarta skórka

¼ łyżeczki soli

14 śliwek, przepołowionych i wypestkowanych

Kruszonka
30 g zmielonych migdałów

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki

2o g masła, zimnego

cukier puder do posypania, opcjonalnie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze zmielonymi migdałami. W misce roztrzep jajko, mleko, olej kokosowy, sok i skórkę z cytryny, cukier, amaretto. Po dodaniu soku z cytryny mleko się ścina i wygląda jak zsiadłe. Dodaj zmielone migdały wymieszane z mąką i wymieszaj masę trzepaczką balonową tylko do połączenia składników.

Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Zwilż papier wodą, zgnieć i wyprostuj. Papier staje się miękki i nie „wychodzi” z formy. Napełnij formę masą i wygładź powierzchnię. Na wierzchu ułóż śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Zrób kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 175ºC. Piecz ciasto przez godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź na metalowej kratce. Dobrze schłodzone, pokrój na 10 – 12 kawałków. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation