Kuchnia

Pyszne słodkości..

Cynamonki- odrywane bułeczki - Justyna Dragan

Składniki: (na 9 bułeczek)

Ciasto:

35 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
80 g cukru
2 większe jajka
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
150 g miękkiego masła
Posypka cynamonowa:

100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 30 g mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży.

Resztę mąki, mleka i cukru umieścić w misie miksera, dodać również jajka, cynamon, sól i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać mikserem z hakiem przez dobre kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać miękkie masło. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do podwojenia objętości.

Po tym czasie, przy pomocy wagi kuchennej, podzielić ciasto na 9 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, a następnie obtoczyć z każdej strony w posypce cynamonowej (cukier wymieszać z cynamonem). Umieścić w kwadratowej formie o wymiarach 24×24 cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Podawać z miodem, dżemem lub szklanką ciepłego mleka. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation