Kuchnia

Pyszne słodkości..

Przepis na ciasto czekoladowe z... colą! Pachnące, bardzo łatwe i bardzo smaczne!
Ciasto czekoladowe z colą – czy to może się udać? Musi! Ten przepis mogą wykorzystać nawet najwięksi laicy w sztuce pieczenia, bo sposób w jaki przygotowuje się ciasto czekoladowe z colą jest banalny!

Nie potrzebujesz wiele, by osiągnąć pyszny efekt. Wystarczy mąka, proszek do pieczenia, cukier, kakao, mleko, masło no i cola. Jej delikatnie wyczuwalny smak zapewnia temu ciastu wyjątkowość. Przygotowanie ogranicza się właściwie do połączenia wszystkich składników i wstawienia ich do piekarnika. Jak widać smak, podobnie jak piękno tkwi w prostocie.

Ciasto czekoladowe z colą jest ciężkie, mokre, w smaku przypomina brownie. Dosłownie każdy może cieszyć się jego smakiem. Polecamy!

Składniki:

3 czubate łyżki gorzkiego kakao
250 g maki pszennej
300 g cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opakowanie cukru waniliowego
Szczypta soli
250 g masła
200 ml coli
2 jajka
75 ml mleka
Składniki na polewę (opcjonalnie):

1 tabliczka czekolady toffi
3 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą. W osobnej misce roztrzep jajka. Dodaj rozpuszczone masło i colę. Dokładnie wymieszaj i połącz z suchymi składnikami.

Formę do pieczenia (np. tortownicę o średnicy 24 cm) wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą, wlej do niej masę na ciasto czekoladowe z colą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 40 – 50 minut.

W tym czasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj i polej nią upieczone ciasto czekoladowe z colą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation