Kuchnia

Pyszne słodkości..

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego (lub kuleczki ;)) z masą kajmakową, czekoladą i kakao


Szyszki z ryżu preparowanego
ok. 20-23 szyszki/kuleczki

90 g ryżu preparowanego
380 g masy kajmakowej orzechowej
90-100 g białej czekolady
2 łyżeczki kakao
Do rondelka wrzuć połamaną czekoladę i masę kajmakową. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając do momentu roztopienia czekolady. Uważaj by nie przypalić.
Połowę masy (ok. 210 g) przelej do miski, a rondelek odstaw.
Do miski wsyp 45 g ryżu preparowanego i łyżką delikatnie wymieszaj całość, aż wszystkie
ziarenka ryżu będą dokładnie oblepione masą. Uważaj by nie rozgnieść ryżu. Teraz zwilż ręce wodą i uformuj szyszkę (lub kuleczkę). Jeśli potrafisz robić nigiri sushi to tutaj postępujemy podobnie- bierzemy garść ryżu i delikatnie zamykając dłoń formujemy szyszkę. Kuleczki formuje się prościej. Czynność powtarzamy do zużycia całego ryżu, zwilżając dłonie co jakiś czas- dobrze postawić sobie na stole miskę z wodą.
Pozostałą w rondelku masę podgrzewamy ponownie, dodajemy kakao i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ponownie przelewamy masę do miski, mieszamy z ryżem i formujemy szyszki lub kuleczki.
Gotowe szyszki schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation