Kuchnia

Pyszne słodkości..

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto

3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki


Krem
300 g (w oryginalnym przepisie jest serek philatelphia) użyłam serka z Wielunia.
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (użyłam całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią)


Ciasto
Wszystkie suche składniki wymieszaj - mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. W osobnej misce wymieszaj jajka z olejem i połącz z suchymi składnikami. Dodaj orzechy, ananas i marchewkę. Wszystko wymieszaj łyżką. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 45 minut (do suchego patyczka).
Studź w foremce.

Krem
Wszystkie składniki utrzyj na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekrój na pół w poprzek i przełóż połową kremu. Drugą połowę kremu rozsmaruj na górze. Ułóż orzechy włoskie i oprósz cynamonem.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation