Kuchnia

Pyszne słodkości..

Bloczek czekoladowy na bazie ciemnego piwa to delikatne ciasto, które ciągle nas KUSI

Ten bloczek czekoladowy, będący niejako połączeniem krówki i słynnego brownie jest wykonany z ciemnego piwa i w całości pokryty polewą czekoladową będzie. Nie da się ukryć, że to może być twój nowy najlepszy przyjaciel. Jedno jest pewne - trzeba go wykonać jak najszybciej.

Składniki:

1/2 szklanki masła
60 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao w proszku
1 1/4 filiżanki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki ciemnego piwa
1 szklanka mąki
1/2 szklanki półsłodkiej czekolady
polewa

120 g półsłodkiej czekolady
2 łyżki masła
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużym rondlu stop razem masło i gorzką czekoladę. Zdejmij z ognia i dodaj kakao, cukier i sól, a następnie wymieszaj. Wbij jajko i wanilię i ponownie wymieszaj. Wlej piwo. Wsyp mąkę i półsłodką czekoladę. Wymieszaj.

Przenieś ciasto na blachę i piecz przez 25-30 minut, aż włożona wykałaczka wyjdzie czysta. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

W mikrofalówce lub małym rondelku stop ze sobą czekoladę i masło. Rozlej masę po cieście i pozostaw do zastygnięcia (możesz schłodzić je w lodówce, aby przyspieszyć ten proces). Przechowuj w szczelnym pojemniku przez okres do 1 tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation