Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Papryka faszerowana

Składniki na 7-8 sztuk:
7-8 białych papryk (w miarę równej wielkości)
Farsz:
500 g. mięsa mielonego z indyka
1 cebula
mała żółta papryka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1-2 marchewki
do smaku: sól, pieprz, suszony majeranek
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
ok. 0,5 szklanki wody do podlania w trakcie pieczenia
Przygotowanie:
Z papryk odcinam wierzchołki i pozbywam się nasion. Mięso przekładam do miski, dodaję ugotowaną kaszę i podsmażoną do zeszklenia (na niewielkiej ilości oleju) cebulę. Dodaję też startą na drobnej lub grubszej tarce marchewkę i drobno pokrojoną paprykę, wszystko mieszam i doprawiam solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Faszeruję papryki, układam je w naczyniu z odrobiną oleju,dolewam wodę. Całość dodatkowo oprószam solą. Przykrywam naczynie i piekę 60 minut w 190 stopniach C. Na koniec odkrywam naczynie i piekę jeszcze 5-8 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation