Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Polonezy schabowe – Składniki:
3-4 plastry schabu bez kości
ok. 215g pieczarek
2 średnie cebule (ok. 200g)
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie chrzanowa lekko ostra)
sól i pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Polonezy schabowe





Polonezy schabowe – Wykonanie:
Pieczarki oczyścić (polecam również przeczytać wpis: Pieczarki – myć, czy obierać?), oddzielić kapelusze od nóżek – kapelusze pokroić w kostkę, a nóżki w plasterki.
Cebulę obrać z łupinek, pokroić w kosteczkę
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie zwiekszyć płomień i dorzucić pieczarki. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, szczyptę słodkiej papryki oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Zestawić z palnika i pozostawić do ostudzenia.
Każdy plaster schabu rozbić dość cienko tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdym rozbitym kawałku schabu nałożyć wcześniej przygotowany farsz i zawinąć ściśle w rulon (można związać roladki nitką). Obtoczyć każdy mięsny rulon w mące.
Na patelni, na której był przygotowywany farsz rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć roladki z każdej strony. Pod koniec smażenia przykryć na chwilę (1-2 minuty) patelnię pokrywką. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation