Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Tortilla z sosem czosnkowym

Składniki:
3 gotowe placki na tortillę
pół małej kapusty pekińskiej
1 ogórek
2 pomidory
40 dkg fileta z kurczaka
przyprawa kebab-gyros
vegeta, pieprz, papryka słodka
olej lub oliwa
Sos czosnkowy:
200 ml jogurty naturalnego
2 łyżki majonezu
3 duże ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
sos tzatziki
winegret:
3-4 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta cukru
Kuchnia:
Meksykańska
Sposób przygotowania:
Smażenie
Sposób podania:
Na ciepło
Posiłek:
Obiad

Kroki wykonania:
Mięso pokroić, polać olejem i posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Podsmażyć do miękkości mięsa.
Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem, czosnek przecisnąć przez praskę, posypać przyprawami, wymieszać i schłodzić.
Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Składniki na winegret wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić. Wymieszać z sałatą zaraz przed podaniem.
Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem - zwinąć. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation