Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Meksykańska sałatka

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli *
1 puszka kukurydzy
1 duża papryka czerwona
2 czerwone cebule
2 filety z kurczaka
3 jajka
1/2 opakowania chipsów nachos **
słoiczek dipu do nachosów***
przyprawa do gyrosa
olej
Sos:
3 ząbki czosnku
200 ml majonezu
pieprz
sól
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo,studzimy i ścieramy na tarce o małych oczkach.Kukurydzę i fasolę odcedzamy na sicie.Filety z kurczaka kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy,wrzucamy filety,dodajemy przyprawę do gyrosa i mieszając podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia.Do majonezu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy sos smaku przyprawami.Cebulę drobno siekamy,a paprykę kroimy w kostkę.Nachosy kruszymy w torebce.W salaterce układamy kolejno warstwami: fasola,kukurydza,kurczak,dip,cebula,papryka,kukurydza,kurczak,jajka,sos czosnkowy.Przed podaniem posypujemy pokruszonymi nachosami.Oczywiście warstwy można powtarzać i dowolnie mieszać,wszystko zależy od wielkości i wysokości salaterki.
*użyłam fasoli z chili
**użyłam Nachosów z Jalapeño firmy El Tequito
***Salsa Dip hot firmy El Tequito
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation