Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Ogórki obiadowe

Składniki na słoik 1l:
– 1kg ogórków gruntowych
– 2 cebule
– 200ml wody
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżka erytrolu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa solimy, mieszamy i układamy na sicie, a pod nim miskę lub garnek. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minimum 30 minut, by warzywa puściły sok. Całość dokładnie odciskamy i wrzucamy do czystego słoika. Wodę spod ogórków łączymy z octem, cukrem oraz pieprzem i wlewamy do słoika uzupełniając go do pełna dodatkową wodą. Tak przygotowane ogórki można podawać już tego samego dnia, a jeszcze lepsze są na następny dzień.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation