Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Tortilla po meksykańsku

Składniki na tortillę po meksykańsku (6 porcji):
6 placków do tortilli
400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
cebula
3 ząbki czosnku
200 ml passaty pomidorowej
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
papryka czerwona
2 ostre papryczki chili lub pepperoni (lub ostra przyprawa chili w proszku) – jeśli nie lubicie ostrych smaków, można pominąć
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz, oregano, kolendra
Przygotowanie


Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy jakieś 8-10 minut. W tym czasie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub paseczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Mieszamy dokładnie. Gorący farsz nakładamy na tortille, które następnie zwijamy w rulony. Można podawać od razu lub przed podaniem zapiec tortille w piekarniku posypane serem żółtym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation