Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Pierogi z kapustą z grochem

Składniki:

250 g mąki,
1 łyżka oliwy,
letnia woda,
szczypta soli,
500 g kapusty z grochem,
masło do polania,


Przygotowanie:


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok.5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy około 1 łyżeczki kapusty z grochem. Zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane np. rozpuszczonym masłem i ze szklaneczką czerwonego barszczu. Pierogi można podać również z podsmażonym boczkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation