Kuchnia

Pyszne słodkości..

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADA I JAGODAMI

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADA I JAGODAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

800 g twarogu np. półtłustego, trzykrotnie zmielonego
300 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
4 jajka, duże
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 x 40 budyń śmietankowy, proszek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
DODATKOWO:

1 paczka herbatników, maślanych
ok. 1 szklanki jagód
1 łyżeczka mąki pszennej
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Zmielony twaróg łączymy z jajkami, śmietanką, wanilią oraz przesianym cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia.
Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i układamy jeden obok drugiego herbatniki. Wylewamy masę serową i formę wkładamy do większego żaroodpornego naczynia lub formy. Napełniamy do połowy gorącą wodą. Pieczemy w temp. 160 C przez około 70-75 min. Po 15 minutach pieczenia, gdy masa lekko się zetnie z góry wykładamy jagody wymieszane z łyżeczką mąki. Ponownie wkładamy do piekarnika i kończymy pieczenie. Po czasie pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony. Wyciągamy z wody i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy oprószony świeżymi jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation