Kuchnia

Pyszne słodkości..

ciasteczka thumbprint-ciastka nadziewane-blog kulinarny-codojedzenia.pl

Ciasteczka thumbprint
Składniki:
na 48 ciasteczek
250 g masła, solonego
125 g kokosowego oleju
100 g cukru
125 g brązowego cukru
550 g pszennej mąki
2 duże jajka
1 łyżeczka waniliowej pasty w proszku
150 g kokosowych wiórków

Malinowa galaretka
250 g malin, mrożone
150 g cukru
2 listki żelatyny

Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj miękkie masło i cukier na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z wanilią i dodaj partiami do masy maślanej cały czas miksując. Podziel ciasto na 48 kawałków. Jeśli wolisz zrobić większe ciastka to odważ po 50 gram. Ja zrobiłam mniejsze thumbprint i przeznaczyłam po 25 gram ciasta. Rozmąć jajko w naczyniu, do drugiego wsyp kokosowe wiórki. Uformuj kuleczki, lekko spłaszcz i zamocz w jajku, następnie obtocz w wiórkach. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebujesz dwóch blach do pieczenia (blachy od piekarnika). Zrób dziurkę w każdym ciastku i wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz blaszki pojedynczo każdą przez 10 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasta bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się pulchne i kruche. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny z cukrem umieść w małym rondelku i gotuj przez 10 minut. Wylej na sito i przetrzyj. Galaretka powinna być bez pestek. Podgrzej przecier malinowy, odciśnij żelatynę i wymieszaj z galaretką. Odstaw do ostudzenia. Kiedy ciastka już są zimne, a galaretka prawie zastyga napełnij nią dziurki w ciastkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation