Kuchnia

Przepisy

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA CIASTO
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
1 jajko (zimne, prosto z lodówki)
50 g cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚLIWEK
600 g śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
2 łyżeczki żelatyny (10 gram)
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
sok z połówki pomarańczy
SKŁADNIKI NA KREM PIERNIKOWY
300 ml śmietanki 36%
250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
2 łyżki przyprawy piernikowej
kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE

PRZYGOTOWANIE SPODU
Do malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i wbić jajko. Szybko zmiksować, i skończyć kiedy składniki będą jeszcze w formie pokruszonego, mokrego ciasta.
Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.
PRZYGOTOWANIE WARSTWY ŚLIWEK
Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić śliwki na patelnię, wsypać cukier, cynamon, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połówki pomarańczy.
Dusić owoce, aż staną się miękkie i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok, gotować jeszcze chwilę, aby płyn się nieco zredukował. Całość zajmie ok. 15 minut.
Żelatynę wsypać do miseczki, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 5 minut.
Śliwki zblendować na gładki mus i dodać żelatynę, miksować jeszcze chwilę. Wylać ciepły mus śliwkowy na spód, odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, aż śliwki dobrze się zetną.
PRZYGOTOWANIE KREMU PIERNIKOWEGO
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i przyprawę piernikową.
Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
Krem piernikowy wyłożyć na schłodzony mus śliwkowy. Przed podaniem schłodzić tartę jeszcze przez 2 godziny. Posypać przesianym kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation