Kuchnia

slodycze

Sernik czekoladowo-pomarańczowy - przepis - Wypieki Beaty
WYPOSAŻENIE
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
SKŁADNIKI
składniki na sernik czekoladowy
250 g herbatników czekoladowych (drobno pokruszonych lub zmielonych)
100 g masła (rozpuszczonego)
1 kg twarogu na serniki (tłustego, dobrej jakości (polecam Piątnicę, Mój Ulubiony))
5 jajek (rozmiar L)
300 g cukru (1,5 szklanki)
120 g jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
80 ml soku pomarańczowego (u mnie z jednej dużej pomarańczy)
skórka starta z jednej pomarańczy
200 g czekolady (- u mnie gorzkiej)
125 ml śmietany kremówki
składniki na czekoladowy ganache
750 ml śmietany kremówki
500 g czekolady gorzkiej
aromat pomarańczowy (do smaku – opcjonalnie)
INSTRUKCJA


Jak zrobić czekoladowy sernik na spodzie z herbatników
Zmielone herbatniki zmieszaj z masłem i wylep nimi dno formy do pieczenia.
250 g herbatników czekoladowych,100 g masła
wykładanie formy pokruszonymi ciasteczkami z masłem
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Ostudź.
125 ml śmietany kremówki,200 g czekolady
Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz jogurt.
1 kg twarogu na serniki,5 jajek,300 g cukru,120 g jogurtu naturalnego,80 ml soku pomarańczowego,skórka starta z jednej pomarańczy
dodawanie jogurtu do sernika czekoladowego
Zmiksuj do połączenia składników.
miksowanie składników na sernik czekoladowy
Dodaj do masy twarogowej przestudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
dodawanie rozpuszczonej czekolady do sernika
Przelej czekoladowy sernik na spód z herbatników.
wylewanie czekoladowego sernika do formy do pieczenia
Piecz sernik czekoladowy z piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (w trybie góra/dół) przez około 80-90 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale sernik zostaw jeszcze w środku do momentu ostudzenia piekarnika.
Wtedy schowaj sernik czekoladowy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Jak zrobić czekoladowy ganache na sernik czekoladowy
Śmietanę kremówkę podgrzej w większym garnku, dodaj trochę aromatu jeśli używasz.
750 ml śmietany kremówki,aromat pomarańczowy
Gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekane czekolady.
500 g czekolady gorzkiej
jak rozpuścić czekoladę w śmietanie kremówce
Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką masę.
przygotowanie czekoladowego ganache na sernik
Wylej ganache na wierzch schłodzonego sernika.
wylewanie czekoladowego ganache na sernik czekoladowy
Schowaj całość do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation