Kuchnia

slodycze

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki
SKŁADNIKI
350 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g masła
180 - 200 ml gorącego cynamonowego naparu lub wody
kawałek laski cynamonu i 300 ml wody (na cynamonowy napar)
cukier puder
cynamon (opcjonalnie)
miód
1 l oleju do smażenia
sopapillas meksykanskie pączki
WYKONANIE
Cynamonowy napar - około 300 ml wody zalewamy 1/2 laski cynamonu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 15 minut.
W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Dodajemy masło, ja skrawam nożem cienkie plasterki bezpośrednio na mąkę.
Palcami rozcieramy masło z mąką.
Stopniowo dodajemy gorący napar cynamonowy lub wodę i wyrabiamy ciasto.
Przenosimy ciasto na blat i ugniatamy przez około 5 minut, aż będzie gładkie.
Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy ją odwróconą miską (tą, w której mieszaliśmy ciasto).
Pozostawiamy tak ciasto na około 20 - 30 minut, aby odpoczęło.
Podgrzewamy olej do temperatury około 175°C.
Dzielimy ciasto na pięć części, z każdej formujemy kulę.
Zostawiamy jedną porcję na blacie (resztę chowamy znowu pod miskę).
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przekrawamy na cztery i partiami smażymy.
Kładziemy delikatnie na gorący tłuszcz i aby ciastka mocno się "nadymały" od razu, za pomocą łyżki polewamy gorącym olejem po wierzchu.
Smażymy na złoty kolor, odwracamy i dosmażamy z drugiej strony.
Usmażone Sopaipillas odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (może być zmieszany z cynamonem) i polewamy miodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation