Kuchnia

slodycze

Przepis na sernik Baileys - Wypieki Beaty
WYPOSAŻENIE
Tortownica o średnicy około 22-23 cm.
SKŁADNIKI
składniki na spód z ciasteczek do sernika
ok 235 g herbatników (lub innych kruchych ciasteczek)
ok 65 g masła (rozpuszczonego)
składniki na sernik Baileys
1 kg twarogu na serniki (- dobrego, tłustego – użyłam Piątnicę)
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (- około 530 g – użyłam Gostyń)
120 ml likieru Baileys
250 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
ok 30 g żelatyny (- 7 lekko czubatych łyżeczek)
woda (do żelatyny – około 60-70 ml)
INSTRUKCJA


Jak zrobić sernik Baileys
Herbatniki zmiksuj albo rozkrusz na drobny proszek.
ok 235 g herbatników
jak zrobić spód z herbatników do sernika na zimno
Dodaj do ciasteczek masło i zmieszaj do połączenia.
ok 65 g masła
Wsyp ciastka do przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia) i uklep na dnie.
jak wyłożyć foremkę pokruszonymi ciasteczkami
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj słodzone mleko skondensowane, śmietanę kremówkę i likier – zmiksuj na gładką masę.
1 kg twarogu na serniki,1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
dodawanie składników na sernik baileys na zimno
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Wtedy podgrzej ją krótko (np. w mikrofalówce).
ok 30 g żelatyny,woda
Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę masy sernikowej i wymieszaj.
jak przygotować żelatynę do sernik na zimno
Przelej żelatynę do reszty sernika i dokładnie wymieszaj.
jak dodać żelatynę do sernika, aby nie było farfocli
Przelej masę sernikową na spód z ciasteczek.
przelewanie masy sernikowej do foremki
Schowaj sernik do lodówki do stężenia – na kilka godzin.
Przed podaniem wyjmij sernik z foremki i udekoruj wg uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation