Kuchnia

slodycze

Sernik na Boże Narodzenie - Dorota Smakuje
spód:

180g mąki

20g kakao

100g masła

1 jajko

2 łyżki cukru



masa sernikowa:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

6 jaj

1 szkl cukru

aromat śmietankowy

1 budyń śmietankowy

2 łyżki mąki pszennej



dodatkowo:

1 galaretka czerwona

1 owoc granatu





Jak zrobić sernik na Boże Narodzenie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 30 min.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód tortownicy 24cm.


Spód wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st i pieczemy 15-20 min.

W tym czasie jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Do jajek dodajemy ser, aromat, budyń, mąkę i miksujemy wszystko na bardzo wolnych obrotach miksera.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy godzinę w 180st. Studzimy.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania.

Granat obieramy – zobacz jak łatwo obrać granat – wysypujemy nim wierzch sernika.

Tężejąca galaretka zalewamy granat.

Sernik wstawiamy do lodówki na 2 godziny a najlepiej na cała noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation