Kuchnia

slodycze

Ricciarelli - toskańskie migdałowe ciastka świąteczne - Moje Wypieki,Składniki na około 25 sztuk.

Składniki na ricciarelli:

200 g zmielonych migdałów*
2 białka ze średniej wielkości jajek (70 g)
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić białka i rozpocząć ubijanie. Po pierwszym spienieniu się białek dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania puszystej, sztywnej piany. Dodać sok z cytryny, skórkę z pomarańczy, oba ekstrakty, następnie cukier puder i zmielone migdały. Wymieszać szpatułką lub łyżką do uzyskania miękkiej masy migdałowej. Z masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 24 godziny lub do 3 dni.

Blat kuchenny oprószyć cukrem pudrem (ze składników poniżej). Ze schłodzonej masy migdałowej uformować wałek o średnicy około 3 cm, podsypując cukrem pudrem, by masa się nie kleiła. Przy pomocy ostrego noża odcinać z wałka małe, 20 gramowe kawałki (jak na kopytka). Na blat wysypać więcej cukru pudru i każdy kawałek masy ułożyć na cukrze pudrze (by się przykleił do ciasteczka od spodu) i rękoma formować kształt ziarna ryżu lub po prostu owalne ciasteczka, spłaszczając ciasto i wydłużając końcówki. Ciastko powinno mieć długość około 5 – 6 cm.

REKLAMA

Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka układać na papierze do pieczenia, w odległości około 4 – 5 cm od siebie. Ciasteczka na blaszce oprószyć dużą ilością dodatkowego cukru pudru.

Ricciarelli piec w temperaturze 150°C (bez termoobiegu) przez około 18 – 20 minut, po 6 minutach pieczenia zwiększając temperaturę do 170°C, a po kolejnych 6 min ponownie zmniejszając do 150°C. Powinny być lekko chrupiące z wierzchu, popękane, ale mięciutkie w środku; nie mogą się także zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je na blaszce do przestudzenia, a następnie przenieść je na kratkę przy pomocy szpatułki – są dość miękkie. Po około 1 godzinie od wystudzenia ciastka osiągną idealną konsystencję.

Dodatkowo:

250 – 300 g cukru pudru do formowania i wykończenia
Ricciarelli – toskańskie migdałowe ciastka świąteczne przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku spożywczym lub puszce.

* Mogą to być migdały podpieczone, zwłaszcza, jeżeli posiadacie migdały w całości – warto je wcześniej podpiec na suchej patelni do zrumienienia i wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation