Kuchnia

slodycze

Ciasto serowe ze śliwkami - Moje WypiekiSkładniki na ciasto:

125 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
180 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło z cukrem następnie utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników. Bezpośrednio na utarte składniki przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać przy pomocy szpatułki tylko do połączenia się składników. Powstanie gęste ciasto.

Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy przełożyć ciasto, wyrównać szpatułką.

Składniki na masę serową:

600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
60 g masła*
3 żółtka, z dużych jajek
150 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub waniliowego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło z cukrem a następnie utrzeć do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać żółtka, dalej ucierając. Dodać zmielony twaróg, skrobię ziemniaczaną, ekstrakt z migdałów i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.

REKLAMA

Ponadto:

500 g śliwek węgierek
pół szklanki migdałów w słupkach lub płatkach
Śliwki odpestkować.

Na ciasto ucierane wyłożone do formy wyłożyć masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównać. Na ser rozłożyć śliwki, przekrojone na pół, rozcięciem ku górze. Posypać słupkami/płatkami migdałów.

Ciasto serowe ze śliwkami piec w temperaturze 175ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, kroić i podawać.

*Przy użyciu twarogu z wiaderka z dużą zawartością tłuszczu np. Piątnica masło można pominąć. Do tego przepisu bardzo polecam jednak tradycyjny twaróg w kostce, własnoręcznie zmielony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation