Kuchnia

slodycze

Wielkanocny deser - puszysty mus ajerkoniakowy w czekoladowych jajeczkach - Mrs. Polka Dot
Składniki (na kilka pucharków lub kilkanaście połówek czekoladowych jajek):

250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
100 ml likieru jajecznego (ajerkoniaku, advocatu)
1-2 łyżki cukru pudru (według uznania)
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:

żelatynę zalać odrobiną zimnej wody (tyle, by przykrywała proszek), wymieszać, odstawić
ubić śmietankę na sztywno, wlać do niej likier, wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać/zmiksować, jeśli trzeba – dosłodzić (jeśli planujecie czekoladowe dekoracje na wierzchu lub polanie deseru dodatkową porcją ajerkoniaku, lepiej zostawić mus mniej słodki)
żelatynę zalać odrobiną wrzątku (kilka łyżek), dokładnie rozmieszać, by była kremowa i nieco przestygła, dodać ją do musu, zmiksować
masę przekładać do pucharków, małych słoiczków lub połówek czekoladowych jajek (ta ilość powinna wystarczyć na ok. 7 kinder-jaj), wstawić na kilka godzin do lodówki
na spód można dać połamane czekoladowe ciasteczka
przed podaniem można udekorować siekaną czekoladą, czekoladowymi jajeczkami, odrobiną likieru, kwiatami itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation