Kuchnia

slodycze

domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie) - Pyszny przepis na Zielonysrodek.pl
na jeden słoik ok. 400 ml
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
150 g orzechów laskowych *
100-150 g wydrylowanych daktyli (najlepiej medjool)
4 duże łyżki kakao (60 g)
szczypta soli
gorąca woda
opcjonalnie: łyżka zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15-30 minut.
Orzechy uprażyć w piekarniku lub na patelni. Następnie wysypać na czystą ścierkę i częściowo obrać ze skórek. Nie musi być idealnie.
Orzechy zmielić na gładkie masło. Można dodać ½-1 łyżkę oleju (np. kokosowego) w celu ułatwienia procesu. Link do dokładnego przepisu na masło powyżej przepisu.
Dodać odciśnięte daktyle (na początek można ⅔ porcji i stopniowo dodawać więcej) i z 10 łyżek wody (po daktylach). Miksować, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać więcej wody w razie potrzeby.
Dodać kakao i miksować. Dodać szczyptę soli i opcjonalnie więcej wody. Konsystencja może być bardziej/mniej płynna, wg uznania.
Opcjonalnie: łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do nutelli. Będzie jeszcze więcej błonnika.
Przechowywać w lodówce 7-10 dni. Im bardziej świeża, tym lepsza.
Uwagi
Orzechy muszą być świeże, inaczej będą gorzkie. Spróbuj, zanim je uprażysz!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation