Kuchnia

slodycze

Ciasto z cukinią i orzechami | Smakołyki Bereniki
Składniki:

CIASTO
350g mąki pszennej
220ml zsiadłego mleka
125g drobnego cukru
100g masła
2 jajka
250g cukinii startej na tarce o grubych oczkach (może być ze skórą, ale bez pestek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150g orzechów włoskich
LUKIER
100g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody





Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia





- do miski przełożyć jajka, dodać cukier, składniki wymieszać (ręczną trzepaczką)
- dodać ostudzone masło, zsiadłe mleko i ekstrakt z wanilii, wymieszać
- do składników mokrych dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy





- na koniec dodać cukinię startą na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej specjalnie odciskać, chyba że jest bardzo mokra) oraz orzechy, krótko wymieszać
- masę przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni piec przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka





- upieczone ciasto ostudzić, a następnie polukrować
- przygotować lukier: cukier puder przesiać, dodać gorącą wodę, całość utrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier
- ciasto posmarować z wierzchu lukrem, pozostawić do zastygnięcia
- przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation