Kuchnia

slodycze

Puszek - najmiększe ciasto na świecie. Gotowe w 5 minut
Składniki: forma o wymiarach 27×28 cm
» 3 średnie jajka
» szczypta soli
» 8 g cukru wanilinowego
» 150 g cukru
» skórka z cytryny
» 120 ml oleju słonecznikowego
» 150 ml mleka
» 250 g mąki 00
» 16 g suchych drożdży
» 20 ml soku z cytryny
» dżem morelowy lub brzoskwiniowy
» wiórki kokosowe


Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier, a następnie zmiksuj na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny, następnie wymieszaj bardzo delikatnie. Wlej olej słonecznikowy oraz mleko, a potem znów zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę, suche drożdże, sok z cytryny, następnie mieszaj powoli i dokładnie. Wlej do blachy z papierem do pieczenia, następnie piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu od razu posmaruj wierzch ciasta dżemem morelowym lub brzoskwiniowym, a następnie posyp wiórkami kokosowymi. I gotowe, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation