Kuchnia

slodycze

Ciasto wiewiórka - przepis Marty
Składniki (blacha o wymiarach 22 x 32 cm):

2 duże lub 3 średnie jabłka
1 czubata łyżeczka cynamonu
100 g orzechów włoskich lub pekan
100 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek
4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
175 g cukru trzcinowego
75g masła lub margaryny
300 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
do dekoracji: cukier puder lub puszka masy kajmakowej i wiórki kokosowe do posypania
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w grubą kostkę. Dodać cynamon, wymieszać. Orzechy włoskie posiekać. Jajka dokładnie ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Masło roztopić, przestudzić. Stopniowo dodawać do jajecznej masy, cały czas miksując. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać jabłka, orzechy i żurawinę lub śliwki, ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Przestudzić, wierzch posmarować masą kajmakową i wysypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation