Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

lany jabłecznik

Składniki (forma 30x24 cm) - muszą być w temp. pokojowej:
250 g miękkiego masła lub margaryny
3/4 szklanki curku
5 dużych jajek
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
litrowy słoik dżemu/musu jabłkowego z cynamonem lub bez (lub przygotowany na świeżo z ok. 1 kg jabłek i ok. 1/2 szklanki cukru - ugotowany i przestudzony)
cukier puder do posypania
Masło/margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia wymieszany ze śmietaną. Rozdzielamy ciasto na dwie części, pierwszą wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, następnie równomiernie rozsmarowujemy jabłka i kolejną warstwę ciasta na nich (będzie ciężko, trzeba to robić bardzo delikatnie).
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 - 40 min (aż się zezłoci). Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation