Kuchnia

obiad

Polędwiczki w sosie śliwkowym
Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Odkąd znam ten przepis, nie chcę innego, soczyste, pyszne polędwiczki a jego dodatki sprawiają, że danie jest idealne. Poznaj sekret na soczyste i miękkie mięso. Oto przepis.
40 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki na marynatę:
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 280 g powideł śliwkowych
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka przyprawy do grila
• 1 łyżka chili Cayenne
Pozostałe składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 200 g śliwek suszonych
• Sól
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w plasterki i delikatnie rozbijam. Mięso doprawiam solą. Do brytfanki wlewam dwie szklanki wody i gotuję.
2. Do miski wlewam oliwę, ocet jabłkowy, sos sojowy, dodaję powidła, obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypuję przyprawę do grilla oraz Chili i dokładnie mieszam.
3. Do marynaty przekładam mięso i odstawiam do lodówki na dwie godziny.
4. Po tym czasie mięso przesmażam na rozgrzanym oleju, następnie przekładam do brytfanki, wlewam pozostałą marynatę oraz sos, który powstał ze smażenia mięsa, dodaję śliwki suszone i gotuję do miękkości mięsa.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation