Kuchnia

obiad

Fasola z białą kiełbasą
Szukasz pomysłu na świąteczną kolacje, mam coś dla Ciebie. Przygotuj fasolkę z białą kiełbasą, danie przygotowuje się bardzo prosto. Przygotowywałam takie danie na Święta Bożego Narodzenia ale na Wielkanoc również jest idealne.
7 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 opakowanie fasoli Jaś
• 150 g boczku surowego
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 5 lasek białej kiełbasy surowej
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• 1 łyżka majeranku
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 3 listki laurowe
• ½ łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania:
1. Suchą fasolę wsypuję do miski, zalewam zimną wodą, odstawiam na całą noc.
2. Białą kiełbasę gotuję około 20 minut.
3. Rano fasolę odcedzam na sitku, płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka, zalewam wodą tak, żeby była cała fasola przykryta. Następnie solę i gotuję około 40 minut.
4. Boczek kroję w kostkę, smażę na rozgrzanej patelni. Gdy już nieco tłuszczu się wytopi, wrzucam na patelnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
5. Dodaję pokrojone w plasterki białe kiełbaski, smażę 10 minut, przekładam do ugotowanej fasoli.
6. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listki laurowe, sos sojowy, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, mieszam.
7. Sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, gotuję do momentu zagotowania.
8. Fasola gotowa.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation