Kuchnia

obiad

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem
Dwa dania w jednym, idealna zupka na zimne dni.
Zupa z kurczakiem, warzywami z dodatkiem zacierek a to wszystko przyprawione ziołami włoskimi.
8 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 500 g fileta kurczaka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 papryki czerwone
• 3 łodygi selera naciowego
• 1 papryczka chili
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Olej do smażenia
• 2 marchewki
• 3 łyżki mąki pszennej
• 100 g zacierek
• 2 litry wody
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka rozmarynu
• 1 łyżka bazylii
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżka tymianku
• Szczypta chili

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, rozmarynem, wsypuję jedną łyżkę mąki, mieszam.
2. Mięso smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładam do garnka.
3. Cebulę obieram, drobno kroję smażę na rozgrzanym maśle z oliwą.
4. Selera naciowego kroję drobno, marchewki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, papryki, papryczkę chili oczyszczam z nasion drobno kroję, czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Warzywa smażę razem z cebulą około 10 minut, następnie wsypuję dwie łyżki mąki, mieszając wlewam stopniowo wodę.
5. Warzywa z sosem przekładam do garnka z kurczakiem, wsypuję zacierki, chili oraz włoskie zioła i gotuję 10 minut.
6. Zupa gotowa.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation