Kuchnia

obiad

Pieczone udka z ziemniakami
Nie masz czasu na przygotowanie obiadu, szukasz szybkiego w przygotowaniu przepisu, mam coś dla Ciebie.
Faszerowane udka kurczaka brzoskwiniami, a to wszystko zapiekane z ziemniakami.
Danie idealne na niedzielny obiad.
11 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 600 g udek bez kości i skóry
• 3 brzoskwini z puszki
• 100 g sera żółtego
• ½ kg ziemniaków
• 1 łyżeczka kolendry
• 2 łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżeczka bazylii
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• Sól
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mięso z udek delikatnie rozbijam.
2. Do naczynia wsypuję sól, bazylię, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, ½ łyżeczki czosnku, wlewam jedną łyżkę oliwy z oliwek, mieszam. Marynatą za pomocą pędzelka smaruję mięso z obu stron.
3. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, po łyżce żółtego sera układam na każdym kawałku mięsa, następnie kroję w paski brzoskwinie i również układam na każdym kawałku mięsa.
4. Mięso zwijam roladki.
5. Ziemniaki obieram, myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, wsypuję pozostałą paprykę słodką, czosnek, sól, wlewam oliwę z oliwek, dokładnie mieszam.
6. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Na ziemniakach układam roladki z udek i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°.
8. Danie gotowe, podaję z surówką.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation