Kuchnia

Przepisy

Serniczki wiedeńskie z polewą czekoladową.

Składniki na 10 serniczków:

600 g tłustego twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam Piątnicy)

50 g miękkiego masła (1/4 kostki)

3 jajka

2/3 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 czubata łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Na polewę:

100 g- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (najlepiej pół na pół)

50 g miękkiego masła (1/4 kostki)



Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę, dodawać pojedynczo jajka i po każdym krótko miksować całość. Dodać mielony twaróg w kilku partiach, na koniec wsypać mąkę i skrobię, wszystko ostatni raz zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, powinny być koniecznie odporne na wodę i tłuszcz (użyłam TAKICH są niższe od tradycyjnych). Polecam też foliowane papilotki z innych firm-> zobacz TU.

Nakładać masę do pełna i wyrównać. Umieścić blachę w piekarniku i jednocześnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C. Piec około 25 minut. Masa powinna być ścięta na środku (najlepiej dotknąć i sprawdzić). Serniczki wystudzić i schłodzić porządnie w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Przygotować polewę. W misce ogrzewanej nad parą wodną umieścić miękkie masło i połamaną czekoladę. Gdy całość zmięknie wymieszać wszystko rózgą kuchenną i rozprowadzić polewę na schłodzonych serniczkach. Odstawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation