Kuchnia

Przepisy

Smażona skórka z pomarańczy

Składniki na 1 porcję smażonej skórki (około 1 szklanki):

5 pomarańczy

1/2 szklanki wody

1 i 1/2 szklanki cukru



Pomarańcze umyć. Obrać z nich pomarańczową skórkę- najwygodniej przy użyciu ostrej obieraczki do ziemniaków. Obieramy od góry do dołu, tak by powstały paski. Skórki umieścić w rondelku zalać wodą i gotować przez 5-7 minut. Odcedzić na sitku, przepłukać dokładnie wszystkie skórki pod bieżącą wodą. Pokroić na drobną kosteczkę.

(Umieszczam po kilka skórek jedna na drugiej, kroję wszystkie pionowo używając ostrego noża, później zbieram je razem i kroję w drobną kosteczkę).

W rondelku zagotować wodę z cukrem- wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę skórkę i gotować pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 15 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 5 minut.Przelać do wyparzonego słoiczka i od razu zakręcić (sterylną zakrętką). Skórka powinna zostać w płynnym syropie, wtedy się nie krystalizuje i nie wysycha,a gdy używamy jej do dekoracji ciast można odsączyć ją wcześniej na sitku. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation