Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Placki z białą czekoladą w polewie truskawkowej

Skład.
1 szklanka mąki pszennej, typ 450
200ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 tabliczki białej czekolady
10 truskawek (u nas mrożone)
1 łyżka brązowego cukru

Zaczynamy.
Jogurt mieszamy z jajkiem za pomocą trzepaczki, przesiewamy do masy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 5-10minut. Następnie wrzucamy do środka 1/2 tabliczki posiekanej na dość duże kawałki czekolady. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je jeden na drugim i studzimy.

Truskawki wrzucamy do garnka o grubym dnie i wraz z cukrem przesmażamy aż nabiorą konsystencji gęstego sosu (około 30minut).
Pozostałą tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Około połowę wylewamy na papier do pieczenia, równo rozsmarowujemy, kładziemy na deskę i wkładamy do lodówki aż stężeje.

Ostudzone placki polewamy połową rozpuszczonej czekolady, a następnie ostudzoną polewą truskawkową. Czekoladę z lodówki wyjmujemy i zdejmujemy ją z papieru za pomocą ostrego noża - powinny tworzyć się wióry, którymi przyozdabiamy wierzch placuszków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation