Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Placki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami i lodami

Skład.
2 szklanki mąki (nie czubate)
1 szklanka mleka
2 dag drożdży
5 dag masła
2 jajka
2 łyżki brązowego cukru
1 gruszka (dojrzałą, nie twardą, ale też nie rozpadającą się)
1 łyżka masła
1 łyżka brązowego cukru
1 gałka ulubionych lodów

Zaczynamy.
Drożdże, łyżeczkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, aby zaczyn podrósł. Mąkę przesiewamy do miski. Jajka ucieramy z cukrem. Masło topimy.
Do mąki dodajemy zaczyn, następnie jaja z cukrem, resztę ciepłego mleka, a na końcu stopione (nie gorące!) masło. Mieszamy ciasto drewnianą chochelką, dobrze je wybijamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Przygotowujemy gruszkę. Kroimy ja na pół, usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy na mniejsze części. Skórkę zostawiamy. Smażymy na maśle z obydwu stron, aż nabierze złotego koloru. Wówczas wsypujemy cukier i dolewamy 1-2 łyżki wody. Mieszamy dokładnie aż cukier się rozpuści.
Wyrośnięte ciasto na placki wykładamy łyżką na patelnię i smażymy na minimalnej ilości oleju. Układamy je jeden na drugim, w piramidę. Na wierzchu kładziemy karmelizowane gruszki, polewamy powstałym sosem. Podajemy z gałką ulubionych lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation