Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Ciasto karmelowe ze Snickersem

Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
300 g masy krówkowej
100 g masła
5 jajek
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Krem:
300 ml śmietany kremówki
150 + 50 g masy krówkowej
1 batonik Snickers
szczypta soli


Wykonanie:
Masło wraz z 300 dag masy krówkowej podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut, aż stworzą puszystą, jasną masę. Wówczas dodajemy do nich sok z cytryny, a następnie masę krówkową, miksujemy.
Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, cynamon, a także proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie całość łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temp. 180C przez około 40-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy przez kilka minut w foremce aby ciasto przestygło. Następnie przekrawamy je na pół.
Kremówkę ubijamy. Mascarpone mieszamy łopatką wraz z masą krówkową (150g), następnie stopniowo dodajemy do niego po łyżce kremówki, mieszamy delikatnie i nie za długo, do połączenia składników.
Wystudzone ciasto przekładamy kremem karmelowym. Wierzch smarujemy pozostałą masą krówkową (50g), posypujemy solą. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki batonik Snickers.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation