Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Serniczki z bitą śmietaną i sosem malinowym

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła (100g)
1 jajko
Masa serowa:
1 kg sera białego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 300 g malin (my użyliśmy mrożonych)
2 łyżki cukru
300ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na około 40 minut.

Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Foremkę do muffinek natłuszczamy masłem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, wykrawamy szklaneczką kółka o średnicy dna pojedynczej muffinki. Następnie wykładamy nimi foremkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 4 minuty.
Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na podpieczone spody masę serową, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-50minut w temp. 180C.
Po upieczeniu serniczki dobrze studzimy.

Maliny gotujemy w rondelku wraz z cukrem (3 łyżkami) przez około 10 minut (jeśli są zbyt rzadkie możemy dodać około 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej).
Kremówkę ubijamy, gdy będzie juz sztywna, dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego.

Zimne serniczki dekorujemy porcją bitej śmietany. Wierzch polewamy sosem malinowym (zimnym!) i opcjonalnie dekorujemy całymi malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation