Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Rogaliki z makiem i bakaliami

Składniki:
Na ciasto:

50 dag mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Na nadzienie:

350g maku mielonego
3 łyżki cukru
2 jajka
1 dag drożdży
1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych
1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem i odcedzonych)

Dodatkowo:
150 g białej czekolady
orzechy włoskie lub ziemne drobno posiekane (mogę też być płatki migdałów)

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Mielony mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10minut, a następnie odcedzamy.
Dodajemy do niego cukier, rozkruszone drożdże, bakalie, oraz żółtka, wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku, ponownie mieszamy.

Wyrośnięte cisto dzielimy na 4-5 części. Każdą wałkujemy na okrągły placek, a następnie kroimy go jak pizzę - na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżkę nadzienia makowego, a następnie zwijamy, formując rogaliki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby rogaliki podrosły. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-25 minut (aż nabiorą złotego koloru).
Gdy rogaliki lekko przestygną wierzch polewamy strużkami rozpuszczonej białej czekolady, oraz posypujemy orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation