Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Świąteczny wieniec ptysiowy z frużeliną malinową i kremem śmietanowym

Składniki:
1 szklanka wody lub mleka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
125g masła
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 łyżki cukru cukru pudru
300ml śmietany kremówki

Frużelina:

około 400g mrożonych malin
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier puder


Wykonanie:
Wodę (lub mleko) i masło zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dwa duże kółka (powinny mieć tą samą wielkość). Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru).

Zamrożone maliny wkładamy do garnka. Podgrzewamy aż się rozpuszczą, wówczas dodajemy do nich cukier i gotujemy aż nabiorą konsystencji sosu). Wówczas dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i studzimy.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem.

Upieczone kółka ptysiowe ptysie studzimy na kratce aż będą całkowicie zimne. Na pierwszy z nich nakładamy zimną frużelinę malinową, a następnie krem śmietanowy. Przykrywamy drugim kółkiem z ciasta. Wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation