Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami

Składniki (na ok. 8-10 rożków)
opakowanie ciasta francuskiego XXL
2 gałązki rabarbaru
50 dag świeżych truskawek
3 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
ok. 3 łyżki migdałów w płatkach
1 żółtko
2 łyżki mleka

Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki, kroimy na pół. Owoce wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy je przez około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą konsystencji konfitury (jeśli będą zbyt rzadkie, możemy przedłużyć czas gotowania, bądź dodać do nich około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej). Studzimy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty równej wielkości. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę truskawek i rabarbaru, składamy tak, aby powstał nam rożek. Brzegi dociskamy widelcem. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rożków nacinamy nożem, tworząc 2-3 nacięcia. Następnie wierzch rożków smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, oraz posypujemy migdałami w płatkach.
Pieczemy do zrumienienia około 15-20 minut, w temp. 180C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation