Kuchnia

Pyszne słodkości..

Scones z borówkami

„SCONES” Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
mąka pszenna - 2 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 1/4 szklanki
masło - 100 g, zimne
jajko - 2 szt
borówki - 1 szklanka
jogurt grecki - 1/2 szklanki
naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
na wierzch
mleko - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę, zimne masło.

Palcami szybko rozetrzyj masło, aby wymieszane z mąką przypominało kruszonkę.

Następnie dodaj „mokre” składniki jajka, esencję waniliową i jogurt oraz borówki. Wymieszaj (niezbyt dług i dokładnie- ma powstać dość rzadkie, lekkie ciasto, widocznie grudkowate).

Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie rozpłaszcz dłonią na placek o wysokości ok.3 cm. Ciasto pokrój np. na trójkąty lub wycinaj foremką (szklanką) kształt okręgów. Przełóż je delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmaruj mlekiem i obsyp grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 20-25 minut, do zarumienienia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation