Kuchnia

Przepisy

Kurczak Caprese | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
2 PORCJE, PO 496 KCAL
300 g filetów z kurczaka
1 łyżeczka suszonego oregano
1 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

SAŁATKA CAPRESE
250 g pomidorków koktajlowych
100 g mozzarelli w kulce
1/2 szklanki listków bazylii
1 mała cebulka szalotka
1 łyżeczka oliwy extra vergine

PRZYGOTOWANIE
Filety przekroić w poprzek na cieńsze płaty, dodatkowo rozbić je tłuczkiem na taką samą grubość. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Odłożyć na pół godziny jeśli mamy czas.
Pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę, bazylię posiekać a cebulkę szalotkę pokroić w małą kosteczkę. Składniki wymieszać w misce, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem, a przed podaniem solą.
Rozgrzać patelnię grillową. Ustawić średnio ogień, filety maczać w pozostałej oliwie i taką naoliwioną stroną kłaść na patelni. Grillować przez ok. 3 minuty z każdej strony.
W połowie grillowania, po przewróceniu filetów na drugą stronę, skropić je sokiem z cytryny.
Na koniec polać filety mieszanką octu balsamicznego i syropu lub miodu. Na wierzchu położyć sałatkę i odstawić z ognia. Po minucie zdjąć z patelni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation