Kuchnia

Przepisy

Pierogi z serem i sosem pomarańczowym - Every Cake You Bake

Pierogi z serem i sosem pomarańczowym:

ciasto -
500 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka oleju rzepakowego,
szczypta soli,
ok. 250 ml ciepłej wody

nadzienie -
400 g twarogu,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego,
2 żółtka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

sos pomarańczowy -
sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
4 łyżki cukru,
2 łyżki masła

Przygotować ciasto - mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, olej i stopniowo dodawać wodę, zagniatając. Ciasto musi być jednolite, miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie - twaróg dobrze rozetrzeć widelcem lub przecisnąć przez praskę (można też raz zmielić). Dodać żółtka, cukier puder i cynamon i jeszcze raz dobrze wszystko rozetrzeć i wymieszać (najlepiej spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru, jeżeli lubisz słodsze nadzienie). Na końcu dodać skórkę cytrynową.

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać kółka. Na środek każdego kółka nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego i dokładnie skleić brzegi.

Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Przygotować sos pomarańczowy - do płaskiego rondla nasypać cukier, postawić na ogniu i podgrzewać do skarmelizowania (musi osiągnąć bursztynowy kolor). Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Dalej gotować na małym ogniu, aż sok zredukuje się (zajmie to około 10 minut).
Dodać masło i pogotować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje.

Sosem polać ugotowane pierożki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation