Kuchnia

Przepisy

picante-jalapeno.blogspot.com: Sos pieczarkowy z wieprzowiną

Skład.
50 dag schabu karkowego
1 duża cebula
25 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1/2 papryczki chilli
2 łyżeczki mąki orkiszowej
około 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
przyprawa do grilla
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziarenek niemielonego pieprzu

Zaczynamy.
Schab karkowy kroimy na niewielkie kawałki, dokładnie obtaczamy w przyprawie do grilla i pokrojonym czosnku. Odstawiamy na min. 15-20minut, aby mięso nabrało aromatu.
Następnie mięso podsmażamy na patelni (aż zacznie się robić dość miękkie). Przekładamy je do garnka.
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Po zeszkleniu również przekładamy ją do naczynia z mięsem.
Dokładnie tak samo postępujemy z pieczarkami (kroimy je w plasterki, podsmażamy na patelni - aż odparuje z nich woda- a następnie przekładamy do garnka).
Całość zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Zaprawiamy mąką orkiszową i dusimy jeszcze przez około 10minut.
Sos podajemy z ziemniakami, kaszą, świetnie smakuje także z kluskami śląskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation