Kuchnia

Przepisy

Pikantny kurczak po tajsku z orzechami przepis | Kotlet.TV

Składniki:
ok. 400 g piersi kurczaka
sól morska i pieprz
2 łyżki oleju lub oleju z orzechów ziemnych
50 g orzechów nerkowca
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 strąka chili
3 młode cebulki lub szalotki
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
szczypta cukru
Jak zrobić kurczaka po tajsku
KROK 1:
Cebulę kroję na plasterki, czosnek drobno, a chili w paseczki. Dość cienko kroję też młode cebulki lub szalotki, a mięso na niewielkie kawałki, takie na jeden kęs. Mięso posypuję solą i pieprzem.
Jak zrobić kurczaka po tajsku
KROK 2:
Na patelnię lub do woka wlewam olej, wrzucam orzechy i podsmażam. Zdejmuję.
Jak zrobić kurczaka po tajsku
KROK 3:
Wrzucam cebulę i czosnek, a gdy będą szkliste, to wrzucam chili.
Jak zrobić kurczaka po tajsku
KROK 4:
Po chwili dodaję mięso, a jak zrobi się jasne, to szalotki i sos sojowy i rybny. Na koniec wrzucam orzechy i dodaję szczyptę cukru do smaku. Gotowe. Podaję z ryżem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation